opc_loader

Menu

Schrijf je nu in en ontvang onze nieuwsbrief!

Wij gaan verhuizen! Daarom gaan wij stoppen met de verkoop van kleding en shop je nu alle kleding met 70% korting. LET OP! I.v.m de aankomende verhuizing kunnen bestellingen vanaf 21 april niet meer retour gestuurd worden! New concept launching soon!

 

Capsule Wardrobe

Veel vrouwen herkennen dit wel, een kast vol kleding maar niks om aan te trekken. Of een kast vol kleding en uiteindelijk altijd voor dezelfde items kiezen. 

Je ziet het steeds vaker voorbij komen en ik vind het persoonlijk een super interessant concept. De “Capsule wardrobe”
 
Wat is een Capsule Wardrobe?
Een Capsule Wardrobe is een kleine garderobe die bestaat uit 37 items. De insteek is dat je de items onderling heel goed kan combineren waardoor je meer outfits hebt met minder items. Vaak zie je dat de stijl daardoor vrij “Basic” is. 

Het hebben van een Capsule Wardrobe is natuurlijk heel duurzaam en kostenbesparend. Doordat je de items in je Capsule Wardrobe weloverwogen uitkiest heb je alleen nog maar items in je kledingkast die echt goed bij je passen, waar je blij van wordt en waar je je mooi in voelt. Daardoor heb je geen keuzestress meer en altijd iets om aan te trekken. Hoe fijn is dat!

Maar dan..het shoppen.. Eerlijk is eerlijk, shoppen is natuurlijk ook heel leuk en wanneer je een mooie nieuwe outfit gevonden hebt word je daar ook super blij van. Ik wel in ieder geval!

Zelf hou ik er niet zo van om volledig volgens “De capsule regeltjes” te werken. Voor mij persoonlijk werkt dit te beperkend. Wel is het natuurlijk een mooi uitgangspunt om er vervolgens je eigen draai aan te geven.

Als je wél graag je kledingkast wil minimaliseren maar het “fun” gedeelte van shoppen en mode niet op wil geven kan je er natuurlijk ook je eigen twist aan geven. 
 

Capsule Wardrobe in combinatie met mini Trend Capsules.
Een Capsule wardrobe met daarnaast mini trend capsules kan dan wellicht heel goed voor je werken. Wanneer je zorgt dat ongeveer 80% van je garderobe uit basics, tijdloze en makkelijk te combineren items bestaat dan kun je die uiteindelijk mixen & matchen met “kleine Trend Capsules”.


Het opbouwen van je Capsule Wardrobe
Wat natuurlijk altijd zonde is, zijn miskopen. Het gebeurd met regelmaat dat iemand iets koopt en het maar één keer, of soms zelfs helemaal nooit gedragen wordt. Dat kan meerdere redenen redenen hebben; Het kan zijn dat de kleur niet bij je past en je dit later onbewust zelf ook ziet. Een andere reden kan zijn dat de stijl toch niet helemaal bij je past.

Wanneer je gaat starten met het opbouwen van je Capsule Wardrobe kan het handig zijn om volgens de volgende stappen te werken.


Stap 1 Bepaal wat je stijl is
Je koopt dat ene jurkje die je zo mooi vindt en uiteindelijk draag je het nooit omdat het “toch niet helemaal jouw ding is”.  Wanneer je weet wat jouw stijl is, wat je wilt uitstralen en wat bij jou past is het een stuk makkelijker om te shoppen en te combineren. Wanneer je bijvoorbeeld helemaal geen romantische kledingstijl hebt weet je dat het handig is dat je die zwierige jurk met bloemenprint en heel veel ruches beter kan laten hangen en het waarderen bij de mensen die die stijl wel heel prettig vinden. 


Stap 2 Weet welke kleuren je goed staan.
Wanneer je weet welke kleuren je goed staan kan je de “Basis Capsule” indelen met de “neutrals” en basiskleuren die jou goed staan. In de “Trend Capsules” kan je je dan helemaal uitleven met meer opvallende combinatie- en accentkleuren. Doordat je weet wat jouw kleurenpalet is, zul je zien dat de kleuren uit je basis capsule heel goed combineren met de kleuren uit je trendcapsules.


Stap 3 Weet welke pasvormen goed bij je figuur staan.
Met de juiste pasvormen, proporties en belijningen in je kleding kan je je pluspunten accenturen en je minpunten camoufleren. Wanneer al jouw kledingstukken jouw figuur goed doen, voel je je altijd prettig in je kleding.

Heb je hulp nodig bij het bepalen van jouw kleurtype, figuurtype of Stijltype? Bij onze Stijlstudio kan je terecht voor Kleuradvies en Stijl & Pasvorm advies.


Stap 4 Stem je kast af op jouw lifestyle.
Kijk eens goed hoe je jouw leven en tijd indeelt. Ben je een carrière vrouw of werk je bijvoorbeeld drie dagen in de week en ben je een drukke moeder? Wat doe je in je vrije tijd? Ga je elk weekend naar een feestje en lekker uit eten dan wil je waarschijnlijk wat meer uitgaanskleding hebben. Hou je meer van fijne boswandelingen dan zijn wat meer comfy outfits handiger. 30 feestjurkjes in de kledingkast terwijl je bijna nooit naar een feestje gaat is een beetje overbodig. Daarom kan het handig zijn om te kijken of je jouw garderobe goed hebt afgestemd op jouw lifestyle.


Stap 5 Ruim je kast op
Nu je voor jezelf duidelijk hebt welke stijlen, kleuren en pasvormen bij je horen en je in kaart hebt hoe je je leven indeelt, is het tijd om eens kritisch naar je kledingstukken te kijken en te sorteren welke items je graag wil houden, welke weg mogen en welke items je wilt opslaan om er later nog eens naar te kijken.

  • * De items die weg mogen kan je wellicht verkopen op Vinted of weggeven aan een vriendin)


Stap 6 Creer je Basic Capsule Wardrobe
Een goede basis is altijd belangrijk. Creëer een “Basis Capsule” met (ongeveer) 37 items*. Deze Capsule zal de basis zijn. Meer of minder kan uiteraard ook. Je hebt je kledingkast al grondig opgeruimd en dan kan je ook gaan kijken wat voor items je nog mist.

Wanneer deze capsule uit de juiste basics en Key-pieces bestaat kan je ze met elkaar en met je "Trend Capsule" combineren.

*Ook dit hoeft natuurlijk niet volgens de regeltjes, het gaat er om dat je een basis hebt met jouw favo items die je keer op keer wil dragen en kan combineren. Wat voor de ene persoon een basic is, is voor de ander een heel uitgesproken item. En als je niet van de klassieke gestreepte top houdt, doe deze dan ook zeker niet in je Capsule Wardrobe. Draag je nooit zwart of wit, heeft het ook zeker geen zin om dit aan je basic wardrobe toe te voegen.

 

Een voorbeeld van een Basic Capsule Wardrobe zie je hier:


 
Stap 8 Vul aan met de Trend Capsule
Nu je de basis klaar hebt met de Basic Capsule kan je je helemaal  uitleven met de Trend Capsule. Dit kan je bijvoorbeeld per seizoen doen, 1 keer per jaar, of wat voor jou ook maar prettig voelt. Probeer de Trend Capsule niet veel groter te maken dan 20% van je totale garderobe, zo hou je het minimalistisch en overzichtelijk. Probeer ook er voor te zorgen dat je de items binnen je “Trend Capsules” onderling goed kan combineren. Op deze manier heb je oneindig veel combinaties met de Basis Capsule en de Trend Capsule. Wil je van Trend Capsule veranderen, bijvoorbeeld voor een nieuw seizoen, kijk dan weer eens kritisch naar de items. Welke wil je bewaren om weer te gebruiken voor een volgende capsule?  Zijn er items die je zo fijn vindt dat ze eigenlijk een plekje verdienen in de basis basiscapsule, of zijn er items die je weg wilt geven of wilt verkopen via Vinted?


Stap 9 Have fun! 
Nu is het tijd om te genieten van je nieuwe, overzichtelijke en duurzamere kleding kast! Mix, Match, Probeer verschillende combinaties en pas aan waar nodig. Have fun!

Reacties

Waardering

SLECHT     GOED